NL | DE
  • nl
  • de

20 jaar op de vrachtwagen

30-06-2011

20 jaar op de vrachtwagen en nog steeds met plezier. Het kan blijkbaar. Dat bewijst Chrit Hegger. Hij haalde op achttienjarige leeftijd zijn ‘groot’ rijbewijs en toert sindsdien met genoegen door het land. “Ik hou van auto’s en ik sta graag dicht bij de natuur. Mijn baan bij Mercuur brengt deze twee dingen bij elkaar.”

Chrit Hegger stapte op 20-jarige leeftijd op de vrachtwagen. Zijn eerste baan verbond hem onmiddellijk met de natuur. Als veevervoerder had hij nauw contact met boeren en tuinders en dat voelde goed. Sinds 12 jaar werkt hij voor Mercuur en vervoert hij planten voor kwekers, die voornamelijk gevestigd zijn in Zuid-Nederland. Chrit Hegger: “Een enkele klant zit in België of Duitsland, maar alle locaties zijn binnen de drie uur bereikbaar. En dat nagenoeg altijd zonder files.”

Lange dagen met verrassingen
De grote aantrekkingskracht van het chauffeursvak zit voor Chrit in de vrijheid. “Ik maak best lange dagen. Gemiddeld draai ik zo’n elf uur per dag en dat terwijl de meeste werkdagen al ‘s morgens om zes uur beginnen. Maar als de rit eenmaal begonnen is, voel ik me vrij. Ik bepaal mijn rijschema, wanneer ik pauze houd en hoe ik met de klanten omga. Soms doorkruist de afdeling Planning mijn schema door er een nieuwe opdracht bij te plaatsen. Maar die verrassingen maken het juist wel leuk.”

Teamlid
Hoewel het chauffeursvak op buitenstaanders misschien een eenzame indruk maakt, is dat voor Hegger allesbehalve het geval. “Het werk voer je inderdaad alleen uit, maar ik heb contact met de kwekers en ik voel me lid van een team. Ik werk samen met drie collega’s. De andere collega’s kom ik tegen op de regelmatige feestavonden. Verder is Mercuur een goeie werkgever. Zij komt haar beloftes waar en kom je een keer in de knoop met je planning, dan kan er altijd wat geregeld worden.”

Zuinig rijden
Zo veel mogelijk kilometers op een liter brandstof rijden is een uitdaging voor mij. Vanuit Mercuur hebben alle chauffeurs hiervoor extra trainingen op het gebied van zuinig rijden gevolgd. Het is voor mij een sport om op dit gebied beter te zijn dan mijn collega chauffeurs. Daarmee spaar ik ook het milieu.