NL | DE
  • nl
  • de

Belgische Tolheffing per 1 April 2016

30-03-2016
Vanaf 1 April gaat de Belgische tolheffing in. Dit houdt in dat vrachtauto’s met een toelaatbaar totaalgewicht boven de 3,5 ton in België een kilometerheffing moeten gaan betalen.  Deze heffing geldt op alle autosnelwegen en een aantal regionale en gemeentelijke wegen.

Voor het goederenvervoer heef dit uiteraard invloed op de kosten van het transport.  Wij hebben onze tarieven inmiddels gedeeld met onze relaties. De kosten per kilometer verschillen van bedrijf tot bedrijf, en zijn voor geen enkele rit hetzelfde. Wij hebben onze tarieven inmiddels met onze relaties gedeeld, met daarbij de aantekening dat wij na twee maanden deze tarieven zullen evalueren. Omdat er zoveel verschillende tarieven zijn hebben we besloten deze evaluatie eerder te doen, namelijk twee weken na de ingangsdatum.

De ingang van de tolheffing brengt nu al problemen met zicht mee. Ruim op tijd hebben wij, zowel ook andere transporteurs, de On Board Units besteld (hiermee wordt de vrachtwagen geregistreerd voor heffing). Echter zijn deze units nog steeds niet geleverd. Voor Mercuur Smart Logistics hebben we hier al een investering moeten doen van € 10.000.

Om deze en vele andere redenen is er al gevraagd om een uitstel van de datum. Hier is nog geen gehoor aan gegeven. Beroepsgoederenvervoer organisatie TLN heeft deze week een Meldpunt Belgische Kilometerheffing gelanceerd.

Mercuur Smart Logistics doet er alles aan om voor 1 April klaar te zijn voor de tolheffing. Mocht het echter zijn dat wij voor deze dag de Units niet binnen hebben, dan zullen wij zelf niet in de gelegenheid zijn om in België te rijden. Wij zullen er dan alles aan doen om voor uw transport een oplossing te vinden. Daarnaast wijzen wij op de mogelijkheid van vertragingen op de Belgische wegen.

Meer informatie kunt u vinden op de site van Transport en Logistiek Nederland of op de site van Viapass.

De medewerkers van Mercuur Smart Logistics zullen u zo veel mogelijk op de hoogte houden van de ontwikkelingen rond de Belgische tolheffing.

Wij danken u voor uw begrip.