NL | DE
  • nl
  • de

Mercuur Smart Logistics laat chauffeurs zuinig rijden met de Rijstijlassistent

24-10-2011

"Groen rijden is een loze kreet als het rijgedrag van de chauffeur niet blijvend is te volgen en te beïnvloeden”. Met de unieke Rijstijlassistent op de boord computer heeft de chauffeur een economische rijstijl volledig in eigen hand."

Besparen op brandstofverbruik levert op twee fronten voordeel op: lagere kosten en minder uitstoot van Co2. Ecologisch verantwoord rijden bewijst dus zowel de transportondernemer als het milieu een dienst. In de praktijk blijkt het echter niet zo eenvoudig om een zuinige rijstijl blijvend te bewerkstelligen. Daarom biedt de boordcomputer die bij Mercuur in de vrachtwagens zit een unieke tool: de Rijstijlassistent voor realtime ondersteuning van de chauffeur in combinatie met een rapportage voor een snelle en effectieve rijstijlanalyse op de thuisbasis.

Mercuur maakt gebruik van de CarCube boordcomputer met Rijstijlassistent. "We merken dat het verbruik en daarmee de CO2-uitstoot daadwerkelijk afneemt" aldus Peter Simmer. Het realtime monitoren van de rijstijl heeft ook een ander gunstig effect. Simmer: “De chauffeurs gaan rustiger rijden, wat materiaalschade en ongelukken voorkomt.” Tevens is de bandenslijtage minder en is het onderhoud aan o.a. remmen goedkoper.

Blijvende gedragsverandering
De gegevens over verbruik en rijstijl worden via het motor management aan de backoffice software doorgegeven. Deze verwerkt ze tot een heldere, gedetailleerde rijstijlrapportage.

"Onregelmatigheden vallen meteen op in deze rapportage" zegt Simmer. En dankzij de gedetailleerde rijstijlanalyse is direct te herleiden op welke punten een chauffeur extra begeleiding nodig heeft. Ook zijn de effecten van bijsturing of een rijstijltraining exact te volgen met de rijstijlassistent. In combinatie met wekelijkse publicatie van rijstijl en brandstofverbruik is er inmiddels een onderlinge competitie ontstaan en dat zorgt voor een blijvende gedragsverandering bij de chauffeur.