NL | DE
  • nl
  • de

Toekomst voor vluchtelingen

12-04-2016
Mercuur Smart Logistics heef op dinsdag 12 april 2016 deelgenomen aan het Stagecafé. Dit is een initiatief van Stichting Nieuwkomers en Vluchtelingen Brabant Centraal. Eén van de pijlers waar SNV Brabant Centraal zich op richt is Arbeidsparticipatie.
Lonneke Rombouts heeft deze dag, namens Mercuur, deelgenomen aan een Business Speeddating. Haar doel was om de diverse deelnemers te adviseren en coachen naar hun weg in de Nederlandse maatschappij. Zij heeft een verslag geschreven van de ontmoetingen.

Vandaag was een inspirerende dag voor mij én voor de vluchtelingen die waren neergestreken in de bibliotheek van Tilburg. Ondanks dat Mercuur niet meer gevestigd is in Tilburg wil ik met mijn deelname bewustzijn creëeren. Ik zou graag aan alle ondernemers in mijn netwerk willen vragen om te kijken of zij deze gemotiveerde mensen een plek kunnen bieden in hun bedrijf. 

Alle personen die ik vandaag heb ontmoet spreken nederlands en wonen in de omgeving van Tilburg. Allen zijn op zoek naar een kans waarbij zij werkervaring op kunnen doen, en kunnen paticiperen in onze arbeidsmarkt.

In Nederland doen zij nu allemaal vrijwilligerswerk, omdat zij graag iets willen bijdragen in onze maatschappij. Zij hebben alles op moeten geven, maar zijn bereid om weer op de onderste trede van de ladder te beginnen.

Ik heb met een aantal bewonderenswaardige individuen gesproken...
 

Een bijzondere 47 jarige man heeft in Syrië zijn bachelor gehaald in Civil Engineering (infrastructuur). Hij is nu een jaar in Nederland. Hij is in zijn werkcarrière onderaan begonnen, en heeft zich opgewerkt van calculator tot uiteindelijk opzichter in dienst van het Ministerie van Onderwijs. In Nederland begeleid hij vrijwillig ouderen bij het gebruiken van een IPad of smartphone...
Hij is op zoek naar een werkgever die hem een stage kan bieden. Hij wil leren hoe wij in Nederland bouwen en welke voorwaarden daar bij horen. Verder wil hij zijn Nederlands verbeteren.

Ik heb vandaag ook een Palestijnse jongeman ontmoet die zijn diploma voor ICT heeft behaald aan de universiteit. Hij is 26 jaar, en erg leergierig. Hij zoekt een stageplek of mogelijk een baan waarbij hij zijn academische opleiding op ICT gebied weer kan gaan gebruiken en uitoefenen. Hij houdt erg van voetbal en spreekt en schrijft Nederlands, Engels, Arabisch, Perzisch en een beetje Spaans

Een Syrische man van 40 jaar, vader van drie kinderen is 1,5 jaar in Nederland. In Syrië heeft hij zij bachelor behaald voor Engineer. Later in zijn carrière heeft hij 10 jaar een eigen bouwbedrijf gehad met 100 werknemers in dienst. Het enige wat hij wil is een stagelopen of vrijwilligerswerk doen bij een bedrijf in de Techniek / Bouw / Constructief om te leren hoe wij in Nederland werken en wat de branche in Nederland in houdt. Daarnaast kan hij dan zijn Nederlandse taal verbeteren. 

Een fijne kennismaking had ik met een man van 35 jaar en inmiddels 2 jaar in Nederland. Hij is 7 jaar laborant geweest in een ziekenhuis in Syrië. Daarna is hij bedrijfsleider geweest en kok. Hij houdt van koken. Zijn doel is om in de toekomst verder te jgaan studeren voor laborant., omdat hij wil helpen om ziektes tegen te gaan. Nu is hij op zoek naar werk in de horeca / catering. Hij spreekt erg goed Nederlands. Hij zet zich momenteel vrijwillig in als Tolk voor het vertalen van Arabisch naar Nederlands en vice versa voor diverse hulpinstanties.

Ik heb ook een jongeman van 30 ontmoet in de bloei van zijn leven die in Syrië zij carrière is begonnen bij de bank. Hij is hier controle officer geweest. Hij heeft zijn baan opgezegd en is aangesloten bij Premier Urgency Syrië (rode kruis) hij heeft zijn landgenoten een jaar lang geholpen met het verkrijgen van voedsel en medische hulp. In Nederland doet hij vrijwilligerswerk bij poppodia en als barman. Hij wil graag werk vinden in de evenementenbranche. Hij houdt van deze branche, omdat hij hier kan zijn wie hij is.

Bent u of kent u iemand die deze mensen een plaats in onze maatschappij kan bieden? Ontzettend gemotiveerd en ontzettend dankbaar voor iedere kans die zij krijgen! Daarnaast met een rugzak vol jarenlange kennis en werkervaring.

U kunt telefonisch contact opnemen via nummer 0031 (0) 6 250 047 77

Wilt u ook een keer deelnemen aan het Stagecafé óf op een andere manier steun bieden? Bezoek de website van Stichting Nieuwkomers en Vluchtelingen Centraal Brabant